Pro návštěvu do prodejního centra je nutné se objednat. Tel.: 724 486 044

Potlačená imunita

DOPORUČENÍ PRO NEMOCNÉ S POTLAČENOU IMUNITOU

Měli byste vědět, že v době mezi podáváním jednotlivých dávek chemoterapie jste nejcitlivější na infekce. Léčba svým působením na kostní dřeň může dočasně, v období 1 - 3 týdnů po chemoterapii, utlumit krvetvorbu. Pokles počtu bílých krvinek (leukocytů) vede ke snížení odolnosti organismu vůči bakteriím, plísním, virům a parazitům. Nemocní mohou být ohroženi vznikem infekce mimo jiné i v souvislosti s příjmem potravy, zvláště při nedodržování základních hygienických pravidel. Zvlášť výrazně se tento problém objevuje u nemocných léčených pro zhoubné krevní onemocnění, u kterých chemoterapie, popřípadě radioterapie před transplantací kostní dřeně nebo periferních kmenových buněk, způsobuje značný pokles bílých krvinek. Proto doporučujeme po dobu léčby stravu  s nízkým obsahem mikroorganismů a dodržování některých pravidel pro používání potravin.

  • Dbejte na správné skladování potravin. Např.teplá jídla po zhotovení nenechávejte na plotně,ale rozdělte je na porce a uchovejte v chladničce. Nikdy neuchovávejte potraviny v neprodyšných igelitových či mikrotenových sáčcích - toto prostředí podporuje nárůst plísní.
  • Nekonzumujte potraviny s prošlou záruční lhůtou
  • Vyhýbejte se potravinám s obsahem plísní (například sýry s plísní)
  • Pokrmy s vejci jezte pouze dobře tepelně upravené
  • Ovoce a zeleninu před jídlem dobře umyjte, nejlépe oloupejte
  • umývejte si důkladně ruce vždy po použití WC, po příchodu z veřejných prostor (tramvaj, vlak, kino apod.) a po jakékoli manipulaci s penězi (mincemi i bankovkami)

 

RIZIKOVÝMI POTRAVINAMI JSOU:

  • Syrové mléko (přímo od krávy, kozy nebo ovce, z farmy nepasterizované apod.)
  • Dlouho otevřené mléko skladované v chladničce
  • Mléčné výrobky s živými kulturami
  • Plísňové sýry
  • Domácí uzené maso a uzené ryby
  • Syrové  a polosyrové maso
  • Jídla z velkoprodukce - hotová sekaná, tlačenky, jelikož mohou rychle podléhat zkáze a je zde vysoká možnost druhotné kontaminace, jejímž zdrojem je skladování či manipulace ve společných prostorách se syrovým masem
  • Uzeniny s plísní na obalu - maďarské salámy
  • Uzeniny vyráběné sušením syrového masa - poličan, herkules, lovecký salám, čabajka apod.
  • Krájené salámy - kvůli riziku špatné hygieny kráječů, manipulace prodavače (nečistota rukou) apod.
  • Uzené ryby, např. makrela. Marinované - např. zavináče, pečenáče. Syrové - suši, některé plody moře, ústřice
  • Syrová vejce - vejce vařená "naměkko", míchaná a nedostatečně tepelně upravená vejce
  • Špatně skladované pečivo v igelitových sáčcích - může obsahovat plísně
  • Zelenina konzervovaná kvašením - zelí, nakládaná zelenina
  • Syrová zelenina, kterou nelze dobře umýt a oloupat - jahody, švestky, třešně apod. U jablka odstraňujeme oblast stopky a jádřinec
  • Sušené ovoce, ořechy, mandle, burské oříšky pro nebezpečí plísní
  • Voda ze studny nebo přírodních vodních zdrojů. Točené pivo, víno
  • Koření, které nebylo tepelně zpracováno v pokrmu
  • V restauraci si vybírejte jídlo, o kterém víte, že musí být dobře tepelně upraveno a kde nehrozí nebezpečí, že jde o pokrm ohřátý např. z předchozího dne
  • Saláty a dresinky

  Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů