Pro návštěvu do prodejního centra je nutné se objednat. Tel.: 724 486 044

Průjmy

DOPORUČENÍ PŘI PRŮJMECH

Při těžším a déle trvajícím průjmu hrozí ztráta tekutin, minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Pokud se u Vás objeví průjem, musíte na tento problém upozornit lékaře, který stanoví příčinu a rozhodne o dalším postupu léčby a dietních opatřeních. Pokud Vám lékař doporučil dietu, jsou pro Vás vhodná následující doporučení.

  • Jezte během dne malé porce jídla, častěji, v intervalech 2 - 3 hodin
  • Vyřaďte nadýmavou a špatně stravitelnou zeleninu. Vhodná je zelenina vařená a dušená, např. mrkev, celer, petržel, dýně, špenát, lisovaná zelená fazolka, rajský protlak k přípravě polévek a omáček apod.  Nevhodná je zelenina nadýmavá, syrová a sterilovaná. Např. zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, hlávkový salát, rajčata, cibule, kukuřice, hrášek apod. Nevhodné jsou všechny druhy luštěnin
  • Omezte ovoce. Vhodné je dobře vyzrálé, nenadýmavé ovoce. Např. strouhané jablko, banán, kompotované loupané broskve, meruňky, malé množství džemu bez zrníček. Nevhodné jsou všechny druhy nezralého ovoce, kyselé ovoce, ovoce obsahující drobná zrníčka a křemičitany, ovoce, které bobtná. Citrusové ovoce je vhodné konzumovat ve formě vymačkaných šťáv. Vláknina ve slupkách může dráždit trávící trakt
  • Pečivo je vhodné bílé - housky, rohlíky, veka, netučná vánočka, mazanec nebo starší chléb. Nevhodné je celozrnné pečivo, čerstvé kynuté pečivo, buchty, koláče, koblihy, müsli
  • Omezte mléko a některé mléčné výrobky. Vhodný je netučný sýr, nízkotučné tvrdé sýry, nízkotučný tvaroh, netučné jogurty apod. Nevhodné jsou pak plísňové sýry, zrající a smetanové sýry, šlehačka, mléko jako samostatný nápoj apod. V ojedinělých případech je nutné mléko a mléčné výrobky zcela vyloučit ze stravy. Důvodem je obsah laktózy, která může být z důvodu léčby špatně trávena
  • Jezte vhodné potraviny bohaté na draslík a sodík. Hovězí nebo kuřecí vývar, rybí a kuřecí maso, šunka, brambory, mrkev, banán. Při přípravě pokrmů dochází ke ztrátám draslíku špatnou technologickou úpravou. Vhodná je úprava zeleniny i brambor v páře
  • Maso, uzeniny a uzenářské výrobky. Konzumace uzenin není vhodná. Pokud chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu, vybírejte pouze netučné a dobře stravitelné druhy. Kuřecí nebo vepřovou šunku, drůbeží dietní uzeniny. Nevhodná jsou i tučná masa jako vepř. bůček, krkovice, kachna, skopové, zvěřina apod. Vhodné je maso kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, ryby, libové vepřové
  • Vejce používejte k přípravě pokrmů, ve kterých jsou tepelně zpracovaná. Vhodná jsou vejce vařená. Nevhodná pak míchaná smažená vejce.
  • Tuky přidávejte v malém množství do hotových pokrmů. Např. máslo, rostlinný olej. K namazání pečiva použijte např. Flóru, Ramu apod. Tučná jídla zhoršují průjem. Vynechte smažená jídla a přepálené tuky, tučné pokrmy
  • Koření jsou vhodné: kopr, zelené natě, pažitka, petrželka apod. Nevhodné jou ostré koření. Pepř, chilli, paprika, směsi koření na grilování apod.
  • Nápoje jsou vhodné neperlivé, mírně slazený slabý černý čaj, zelený čaj, ovocné  a bylinné čaje, obilninová káva (Melta, Caro), v malém množství ovocné  a zeleninové šťávy. Nevhodné pak perlivé, limonády, džusy, nápoje s vyšším obsahem cukru a alkoholické nápoje. Omezte nápoje s obsahem kofeinu jako je káva, silný čaj a čokoláda
  • Ostatní pokrmy a pochutiny. Omezte žvýkačky bez cukru a cukrovinky slazené sorbitolem, který může vést k průjmům. Vhodnými přílohami jsou brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky, noky.

Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů