Pro návštěvu do prodejního centra je nutné se objednat. Tel.: 724 486 044

VÝŽIVA PŘI NÁDOROVÉM ONEMOCNĚNÍ

EPITA-DD-VYZIVA-PRI-NADOROVEM-ONEMOCNENI
 
Základním pravidlem pro udržení optimální rovnováhy přijímaných živin je pestrá strava, ve které jsou zastoupeny všechny základní živiny - bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vláknina. 

Odborníci na výživu používají potravinovou pyramidu jako zjednodušené grafické ztvárnění optimální skladby výživy, které slouží k rychlé a snadné orientaci při sestavování potřebného denního příjmu energie.

Potravinová pyramida je rozdělena do čtyř základních skupin podle výživové hodnoty, ve které jsou stanoveny i velikosti porcí. Žádná z těchto skupin potravin neobsahuje všechny životně důležité látky, není významnější nebo nemůže být nahrazena potravinami z jiné skupiny. Pro zachování správné skladby je proto třeba do jídelníčku zařadit potraviny z každé skupiny.

 

POTRAVINOVÁ PYRAMIDA

Co zahrnují jednotlivé skupiny potravinové pyramidy a co představuje pojem jedna porce v dané skupině? Odborníci působící v oblasti výživy uvádějí pro jednu porci obecnou charakteristiku, ve které platí, že čím více energie potravina obsahuje, tím menší je její porce.

 

EPITA-DD-POTRAVINOVA-PYRAMIDA-3


 

STRAVA ONKOLOGICKY NEMOCNÝCH PACIENTŮ

Nádorové onemocnění a léčba nemusí vždy způsobit potíže, které by nepříznivě ovlivnily příjem stravy. Přestože není potřebné žádné zvláštní dietní doporučení, je nutné se zamyslet nad dosavadním způsobem stravování a zvážit, zda je strava dostatečně pestrá, pravidelná a zdravá.

Porovnejte svoji skladbu stravy s výše uvedenou pyramidou. Doplňte svůj jídelníček o chybějící potraviny, rozdělte si jídlo do pěti denních dávek a pamatujte na dostatečný příjem tekutin.

Pacientům, jejichž onemocnění je provázeno některým z následujících problémů, jsou určené rady, které mají za cíl zmírnit potíže spojené s léčbou, pomoci s výběrem potravin, a tím zlepšit stav výživy.

 

Nežádoucí účinky nádorového onemocnění a komplikace při příjmu výživy:


OBECNÁ DOPORUČENÍ 

Nádorová onemocnění přinášejí pacientům řadu dalších komplikací. Jednou z nich je nedostatečná výživa. Neexistuje jednotné pravidlo či princip, dle kterého by bylo možné se řídit při příjmu potravy. Nabízíme Vám tedy obecná doporučení, která se osvědčila a mohou Vám pomoci. I přesto se může vyskytnout nežádoucí komplikace. V tomto případě doporučujeme konzultaci s lékařem.

  • Dopřejte si dostatek pestré  a rozmanité stravy
  • Jezte spíše v malých dávkách
  • Zůstaňte u svých oblíbených jídel, není nutné zavádět razantní změny jídelníčku
  • Dbejte, aby jídelníček obsahoval všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitamíny, minerály, stopové prvky
  • Dbejte na to, aby v chladničce nechyběly mléčné výrobky
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny, hlavně syrové
  • Omezte potraviny, které obsahují velké množství živočišných tuků a cholesterol, dávejte přednost rostlinným olejům
  • Jezte potraviny bohaté na kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží nebo rybí maso, luštěniny). Pokud se u Vás vyskytuje nesnášenlivost masa, vynechte ho a nahraďte rostlinnými potravinami, které jsou bohaté na bílkoviny.
  • Pijte denně alespoň 2 litry tekutin
  • Vyhýbejte se potravinám, které jsou imunologicky rizikovější (viz. kapitola Výživové doporučení pro nemocné s potlačenou imunitou)
  • V případě, že se stravujete mimo domov, vybírejte si ověřené restaurace, kde je zajištěna dostatečná hygiena
  • Pro zvýšení chuti k jídlu, a pokud to stav a léčba dovolují, si dopřejte malou skleničku piva nebo vína
  • Dopřejte si krátkou procházku před jídlem
  • Potravinová pyramida napoví, jak postupovat při výběru potravin

 

Nezapomínejte, že nejen chutí, ale i ostatními smysly vnímáte přijímanou potravu. Barevně pestrá úprava talíře, vůně a vhodná teplota jídla celkově zvyšují chuť a přitažlivost pokrmu.

Je důležité, abyste i Vy sami udělali vše pro to, aby léčba probíhala dobře a bez komplikací.


Další užitečné odkazy:

  • www.nutridrink.cz - web s detailními informacemi k přípravkům tekuté výživy firmy Nutricia
  • www.linkos.cz/pacienti/vyziva.php - ificiální web České Onkologické Společnosti 
  • www.skvimp.cz - oficiální web SKVIMP (Obsahuje seznam nutričních ambulancí, které mohou předepsat v určitých závažných případech Nutridrink. Informujte se u svého ošetřujícího lékaře).

 Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů